Meubels zandstralen is ouderwets


Fivetune

Meubels zandstralen is een voorbijgestreefde manier om oude meubels te renoveren. Tegenwoordig is er een doorgedreven technologie, namelijk Luchtgommen, ook wel fijn-stralen genoemd. Het grote verschil tussen de twee manieren kan als volgt uitgelegd worden:

Zandstralen is een methode dewelke reeds zeer lang gebruikt wordt, gaande van het verwijderen van alle lagen verf van een scheepsromp of een carrosserie, over het reinigen van gevels tot het stralen van meubels. Zoals je ziet zijn dit zeer uiteenlopende toepassingen die allemaal met hetzelfde toestel, hetzelfde straalmiddel en dezelfde druk worden uitgevoerd. Namelijk een hoge luchtdruk, liefst met een hoog debiet en daarnaast, meestal ronde, straalmiddelen die per toepassing licht kunnen afwijken. Om van een scheepsromp alle verflagen af te krijgen, begrijpt u natuurlijk ook dat er een zeer agressieve manier van stralen gebruikt moet worden, waarvoor het zandstralen dan ook absoluut geschikt is, alsook om zwaar doorgeroeste metalen op te schonen. Door die agressie ga je een inslag creëren op de verflaag, of roestlaag, waardoor deze zich van zijn natuurlijke ondergrond, de romp of het metaal, gaat ontdoen. In bovenstaande voorbeelden kan er bij wijze van spreken, niet agressief genoeg gestraald worden omdat de onderlaag toch van een dusdanige hardheid is, dat deze niet beschadigd kan worden. Om deze zaken op een verantwoorde manier uit te voeren, zal er ook steeds voor gezorgd worden dat er, of een afzuiginstallatie geplaatst is, of dat me in grote ruimtes werkt waar het stof geen negatieve impact heeft. Nu, om een dusdanige agressie uit te oefenen op zachtere en vooral veel meer kwetsbare materialen zoals hout, gaat dit zorgen voor een inslag op bijvoorbeeld het hout. Het grote nadeel om zandstralen ook te gebruiken voor zulke ondergronden is dat er steeds een nabewerking zal moeten gebeuren daar alle poriën opgestraald zullen zijn.

Luchtgommen is de meer verfijnde methode van zandstralen. Het principe is gelijkaardig, dit wil zeggen dat er ook met luchtdruk gewerkt wordt en dat er ook met een straalmiddel gewerkt wordt, maar vanaf daar houdt de vergelijking eigenlijk op. Bij luchtgommen werkt met onder lage druk, dit wil zeggen gemiddeld tussen de 2 en de 4 bar druk (zandstralen is altijd meer dan 6 bar, vaak 10 bar of meer). Het straalmiddel dat gebruikt wordt is van het hoekige type en de installatie dewelke gebruikt wordt, is vooral verschillend in het spuitpistool en de bijhorende nozzles of opzetstukken. Niet alleen variëren deze in grootte, maar ook de opbouw ervan zorgt er voor dat de flow dewelke elke straalkorrel krijgt roterend zal zijn. Doordat er ook maar een 30% straalmiddel gebruikt wordt in vergelijking met zandstralen, zal elke straalkorrel ook het object raken. Hierdoor wordt er een schurend effect opgewekt in plaats van een rechte inslag gemaakt. Het resultaat zal dan ook een veel gladder oppervlak zijn waar een nabewerking absoluut geen noodzaak is. Doordat er maar een 25kg straalmiddel per uur verbruikt wordt (in plaats van een 150kg bij zandstralen) zal er ook veel minder stof ontstaan.

Dus, indien je een oud meubeltje hebt, wat toch vaak eerder een emotionele waarde heeft dan dat het in het nieuwe interieur past, zijn er een aantal mogelijkheden. Of je plaatst het helemaal boven op zolder of ergens in een vergeethoekje omdat je er eigenlijk toch geen afstand van kan nemen, of je gaat het restaureren en in ere herstellen. Dit kan vaak door het gewoon terug naar het originele hout terug te brengen, waarbij het eventueel achteraf terug opgeschilderd kan worden of van een nieuwe vernislaag voorzien wordt.

Na wat zoekwerk en vergelijking heb ik mijn oude meubeltje van mijn oma laten luchtgommen door de firma Riforma. Zij waren bijzonder correct en hebben prachtig werk afgeleverd waardoor ik het zelfs niet meer opnieuw geschilderd heb en het nu perfect in ons nieuwe interieur past!