Reken af met pijn in onderrug en kies voor ergonomisch werken


Fivetune

Wat is ergonomisch werken? Het antwoord op deze vraag speelt in op wat we al een tijdje weten: wij zitten veel te veel met als resultaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Meer bewegen luidt het devies. Neem eens de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het werk en loop tijdens de pauze een blokje om. Hiermee bent u er echter nog niet. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. En dat terwijl zitten helemaal niet goed is voor ons lichaam. Langdurig zitten maakt ons letterlijk en figuurlijk ziek. Waarom? Het leidt tot een hoge bloeddruk, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht, om maar te zwijgen over houdingsklachten. Zitten wordt ook wel the biggest killer in the office genoemd. Gelukkig is er wat aan te doen: ergonomisch werken.

Meer bewegen weegt niet op tegen ergonomisch werken

Sporten lijkt het antwoord, maar veel bewegen om de uren die je zittend doorbrengt te compenseren, is niet de oplossing. Ook pijn in de onderrug wordt niet voorkomen. Eigenlijk kun je het beste ergonomisch werken door minder tijd zittend doorbrengen wel. Een zit-sta-bureau kan een uitkomst bieden. Het bureau is in hoogte instelbaar. De elektrische varianten beschikken over een memoriecard waardoor ingestelde hoogtes voor staan en zitten kunnen worden opgeslagen. Doordat het bureau in verschillende hoogtes is in te stellen kan er ook een dynamisch zitmeubel aan het bureau worden geplaatst. Hiermee kunnen verschillende zithoudingen eenvoudig worden afgewisseld. Dit zorgt niet alleen voor meer beweging, het verhoogt ook de productiviteit. Een sta-zitbureau is een van de goede antwoorden op de vraag, wat is ergonomisch werken?

Regels over ergonomisch werken

Wat is ergonomisch werken en hoe wordt pijn in de onderrug voorkomen; de gezondste werkhouding is over het algemeen een houding dicht bij de middenstand. Door deze houding aan te nemen worden spieren en pezen niet te veel aangespannen. Is het niet mogelijk om een normale werkhouding aan te nemen dan is de werkgever verplicht om hier verandering in te brengen. Zoals de Arbowet voorschrijft, moet de oorzaak van het probleem worden weggenomen. Is dit niet mogelijk? Een goede werkhouding en het nemen van technische maatregelen is van belang. Onder technische maatregelen vallen onder meer een ergonomische werkplekinrichting en het optimaliseren van de reikafstand en de werkhoogte.

http://www.werksitz.nl/