Fivetune
Image default
Business

Tijdens het lassen gebruik maken van helium en waterstof?

Wat is helium en waterstof?

Helium staat bekend als een inert gas, dat houdt in dat helium niet reageert met andere stoffen. Tevens is helium lichter dan de lucht, daardoor geeft helium een minder goede gasbescherming. Daarnaast isoleert helium slecht en is het dus een verkeerde elektrische geleider. Ook verhoogt helium de boogspanning, zonder daarbij de parameters te veranderen. Helium is tegenwoordig schaars en wordt steeds schaarste. Ook waterstof is net zoals helium lichter dan de lucht en geeft daardoor tevens een minder goede gasbescherming. Ook is waterstof een reducerend gas en is het brandbaar. De belangrijkste toepassing van waterstof bij het lassen is dat waterstof wordt ingezet als component.

 

Wanneer gebruik je helium en waterstof tijdens het lassen?

Nu we precies weten wat helium en waterstof is, kunnen we bespreken in welke situaties waterstof en helium worden ingezet tijdens het lasproces. De grootste reden om helium in te zetten tijdens het lasproces is de warmte-inbreng die helium veroorzaakt. Hoe meer helium wordt ingebracht, hoe meer warmte wordt veroorzaakt. Tevens verhoogt helium, zoals eerder gezegd, de boogspanning. De grootte van de boogspanning hangt tevens af van de hoeveelheid toevoeging van helium. Ook krijg je bij het gebruik van helium een stabielere lasboog met als resultaat een diepere inbranding. Waterstof wordt ingezet om zich te binden met eventuele verontreinigingen die een negatieve invloed hebben op het smeltbad. Tevens maakt waterstof het smeltbad dunner vloeibaar en verlaagt waterstof de oppervlakte spanning waardoor een mooie aanvloeiing ontstaat. Door de eerdergenoemde reducerende werking wordt een blanker lasuiterlijk gerealiseerd. Tot slot snoert waterstof de boog in waardoor je een diepere inbranding krijgt en door de hogere boogenergie kan de lassnelheid verhoogd worden.

 

Meer artikelen lezen over gassen?

Wil je graag meer artikelen lezen die gerelateerd zijn aan gassen? lees dan de blog over gassen! In deze blogartikelen komen verschillende gassoorten aan bod en blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste veranderingen rondom gassen.